علت ریزش پر مرغ و خروس بهمراه روش درمان و پیشگیری
اگر در ابتدا متوجه ریزش پر در مرغ و خروس های خود شوید ممکن است کمی ناراحت کننده باشد. ریزش پر در مرغ و خروس می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در ادامه این مطلب من به شما کمک می کنم که علت پریزی مرغ خود را تشخیص داده و بهترین روش درمان را به شما آموزش می دهم.
علت های ریزش پر در مرغ و خروس:
- تولَک رفتن یا پر ریزی سالانه
- جفتگیری خروس
- نوک زدن دیگر مرغ ها
- انگل های خارجی
- کمبود پروتئین و کلسیم جیره
- بیماری قارچ پوستی
در ادامه این مطلب من به شما کمک می کنم که علت پریزی مرغ خود را تشخیص بدهید.
علت پر ریزی مرغ و خروس و راه های درمان
یکی از مهمترین علت های پر ریزی در مرغ اصطلاحا تولَک رفتن نام دارد. مرغ و خروس بعد از گذشت یک سالگی شروع به پر ریزی می کنند. تولک رفتن مرغ و خروس بالغ به صورت سالیانه و در فصول گرم و اوایل پاییز اتفاق می افتد. این پر ریزی حدود ۴ تا ۱۲ هفته به طول می انجامد و تولید تخم مرغ در این زمان قطع می شود. در این زمان تغذیه مناسب به همراه پروتئین و کلسیم کافی و استفاده از ویتامین در جیره مرغ می تواند طول دوره پر ریزی را کمتر کند.

پر ریزی مرغ
ریزش پر مرغ و خروس در هر قسمت از بدن می تواند رخ دهد. به عنوان مثال مرغ هایی که پر های سر و پشت گردن آنها ریخته است دلیلش می تواند نوک زدن خروس به سر مرغ هنگان جفتگیری و یا نوک زدن دیگر مرغ ها باشد. همچنین کمبود کلسیم در جیره مرغ های تخم گذار، آنها را ترغیب به نوک زدن به پر می کند. در این حالت پر های کنده کنده در قسمت هایی همچون گردن و سینه مرغ ها دیده می شود. اگر ریزش پر مانند لکه در قسمت های مختلف بدن مرغ و خروس باشد علتش وجود انگل های خارجی همچون شپش ها و مایت ها می باشد. در این حالت پر های مرغ فاقد قسمت نرم است و فقط قسمت وسط پر وجود دارد. برای تشخیص انگل خارجی باید زیر پر های مرغ به خصوص بالای مقعد مرغ را مشاهده کنید.
برای اینکه پر ریزی در مرغ را درمان کنید ایتدا باید علت آن را بدانید. مرغ ها موجودات کنجکاوی هستند و با نوک زدن اکتشاف می کنند. آنها به چیز هایی نوک می زنند که توجهشان را جلب می کند. مانند اشیای براق و حشرات در حال حرکت. حال ممکن است مرغ هایی که در محیط های کوچک مانند قفس پرورش داده می شوند شروع به نوک زدن به پر های خود یا دیگر مرغ ها کنند. برای جلوگیری از این اتفاق باید برای هر مرغ حداقل ۳ متر فضا در نظر گرفت. مثلا برای ۱۰ مرغ ۳۰ متر بهترین مکان برای پرورش می باشد.
مرغ ها مانند بسیاری از دیگر موجودات برای تعیین قلمرو با هم جنگ کرده و به هم نوک می زنند. اگر این نوک زدن ها باعث خونریزی شود دیگر مرغ ها نیز به رنگ قرمز واکنش نشان داده و شروع به نوک زدن می کنند. این امر باعث بروز بیماری کانیبالیسم یا همخواری در گله می شود. شما در ابتدا باید مرغی که خونریزی کرده است را سریعا جدا کنید و اگر تعداد زیاد بود باید در سالن پرورش از لامپ با نور قرمز استفاده کرد که مرغ ها خون را تشخیص نداده و به هم نوک نزنند.
جفت گیری بیش از حد می تواند باعث ریزش پر به خصوص در ناحیه کمر و پشت گردن شود. برای پیش گیری بهتر است متناسب با نژاد، برای هر خروس تعدادی مرغ قرار داد. مثلا در نژاد های سنگین مانند لاری و برهما برای هر خروس، ۳ مرغ در نظر بگیرید و در نژاد های سبکتر مانند سبرایت هر خروس را با ۸ مرغ جفت بیندازید. این امر بستگی به نژاد و جثه مرغ و خروس دارد. البته دقت کنید در زمانی که مرغ تخم نمیگذارد مانند دوران تولک رفتن حتما مرغ و خروس را جدا پرورش دهید و فقط در زمان تخمگذاری با هم پرورش دهید.
اگر میبینید که مرغ ها زیاد به پر های خود نوک می زنند علتش انگل های خارجی می باشد. انگل های خارجی مانند شپش ها در شب خون مرغ را می مکند و این باعث تحریک پوست و در نهایت نوک زدن به پر های خود می شود. شپش ها باعث ایجاد سوزش در بدن مرغ شده و مرغ به خود نوک می زند. برای پیشگیری بهتر است ماهانه به زیر پرهای مرغ نگاه کنید تا از وجود انگل خارجی مطلع شوید. روش های زیادی برای درمان انگل خارجی می باشد اما روشی که من همیشه استفاده می کنم استفاده از پودر پروپکسور است. این پودر از داروخانه های دامپزشکی قابل تهیه است.
مرغی که بدنش فاقد پر باشد توسط دیگر مرغ ها نوک زده می شود. پس باید از بقیه گله جدا شود و بعد از رویش پر ها دوباره به گله اضاف شود.
توصیه ها جهت افزایش رشد پر مرغ
برای رشد پر در مرغ باید روند طبیعی طی شود اما می توان کاری کرد که این زمان کوتاه تر شود.
محیط پرورش باید مداوم تمیز شود.
از پروتئین و کلسیم کافی در جیره مرغ استفاده کنید. پروتئین در کنجاله سویا، تخمه آفتابگردان و کرم های میلورم وجود دارد. کلسیم در پودر صدف، دی کلسیم فسفات و کربنات کلسیم وجود دارد. موارد ذکر شده باید به اندازه کافی و طبق جیره استاندارد در خوراک مرغ استفاده کرد.
سعی کنید محیط پرورش مرغ هارا به اندازه کافی بزرگ در نظر بگیرید که مرغ ها با جنب و جوش کافی، بی حوصله نشوند و به پر های خود نوک نزنند.
مرغ علاقه زیادی به خاک بازی دارد. حتما حمام خاک برای مرغ ها در نظر بگیرید. با خاک بازی مرغ ها پر آنها تمیز شده و از ایجاد انگل خارجی پیشگیری می شود.
مجموعه طیورکده آماده ارائه اصیلترین نژاد طیور به شما عزیزان می باشد. برای آگاهی از موجود بودن از طریق شبکه های اجتماعی طیورکده با ما در ارتباط باشید.
برای دنبال کردن طیورکده در شبکه های اجتماعی اینجا کلیک کنید.
همچنین برای دانلود کتاب های آموزشی اینجا کلیک کنید.
یک دیدگاه بگذارید